Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Αγαπήστε το σώμα σας

Ολες μας επιθυμούμε ένα όμορφο και υγιές σώμα, να νιώθουμε δηλαδή ικανοποιημένες με τον εαυτό μας και την εικόνα μας. Ομως η θεμιτή προσπάθεια να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές και κομψό με άθληση και προσεγμένη διατροφή σε κάποιες περιπτώσεις καταλήγει σε μανία να το μετατρέψουμε σε κάτι που δεν είναι, χρησιμοποιώντας χάπια και ακραίες δίαιτες με απρόβλεπτες συνέπειες. Αποτέλεσμα; Το φαινόμενο της ψυχογενούς ανορεξίας, που μαζί με τη βουλιμία είναι διαταραχές με ιδιαίτερη «άνθηση» την τελευταία εικοσιπενταετία.
  
Η υψηλή αυτοεκτίμηση, σύμφωνα με έρευνες, μας βοηθά να μάθουμε να αποδεχόμαστε το σώμα μας και να αντλούμε ικανοποίηση από αυτό. Ετσι πετυχαίνουμε να αντιστεκόμαστε στο... άγχος που προκαλούν τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς με τα οποία όλες βομβαρδιζόμαστε καθημερινά. Γιατί όμως οι γυναίκες συνδέουν την αυτοεκτίμησή τους με το σώμα τους; Γιατί επενδύουν τόσο στη σωματική εικόνα τους;

Η ψυχολόγος, διδάκτωρ ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Εύα Σαλαμινίου, την οποία συναντήσαμε στο Κέντρο Ημέρας της ΜΚΟ ΑΝΑΣΑ* μας μίλησε για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής που μας κάνουν να μην αγαπάμε το σώμα μας. «Δεν είναι απλώς ένα ζήτημα συμπεριφοράς και μόνο. Είναι ένα πολύ βαθύτερο άθροισμα προβλημάτων και δυσκολιών που βιώνουν οι πάσχοντες. Το άτομο δεν έχει μισήσει μόνο το σώμα του αλλά έχει μια μεγάλη δυσκολία με τον εαυτό του. Πολύ συχνά βλέπουμε ότι οι πάσχοντες από ανορεξία ή βουλιμία έχουν αυτό που λέμε τελειομανία ή τελειοθηρία και ζητάνε υπερβολικά πολλά από τον εαυτό τους προκειμένου να είναι ικανοποιημένοι. Ενα πολύ απλό παράδειγμα είναι το έφηβο κορίτσι που ικανοποιείται μόνο με το είκοσι στο σχολείο και γι’ αυτό το 19 ή το 18 δεν είναι αρκετό αφού, αν δεν πάρει άριστα, αισθάνεται ότι απέτυχε. Στα άτομα που έχουν μάθει να υπερεπενδύουν στη σωματική εικόνα τους, η απόκλιση από την ιδανική εικόνα σώματος μπορεί να δημιουργήσει χαμηλή αυτοεκτίμηση και διαταραγμένες συμπεριφορές διατροφής» επισημαίνει η κ. Σαλαμινίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...