Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Dr. Martens: «σημαία» τής Agyness Deyn και αντικείμενο έκθεσης!

H «αναβίωση» των All Star και η αναγωγή τους σε υπέρτατο fashion item ακολουθείται τώρα από ένα ακόμα trend του πρόσφατου παρελθόντος. Τα Dr.Martens, οι γνωστές «αρβύλες» της εφηβικής -και όχι μόνο- γκαρνταρόμπας, γνωρίζουν εκ νέου αυξανόμενη δημοτικότητα. Με «σημαιοφόρο» τo μοντέλο Agyness Deyn, που έχει στη συλλογή της πολλά ζευγάρια σε διαφορετικά χρώματα, τα Dr.Martens αποτελούν εν έτει 2010, μία από τις πιο χαρακτηριστικές στυλιστικές αναφορές, τουλάχιστον στους κύκλους του trend-setting crowd. Μάλιστα, την τρέχουσα χρονιά το label κλείνει τα 50 του χρόνια, και επ’ ευκαιρία της επετείου, το Northampton Museum and Art Gallery φιλοξενεί από τις 20 Μαρτίου ως τις 16 Μαΐου μια έκθεση προς τιμήν τους, με τίτλο “Dr Martens at 50: The Making of an Icon”.
Εμπνευστής τους ήταν ο Klaus Martens, που συνέλαβε την ιδέα στη Γερμανία, για να υλοποιηθεί στο Northampton της Αγγλίας το 1960. Τις δεκαετίες του ’70 και ’80, τα Dr.Martens εξελίχθηκαν σε αναγνωριστικό στοιχείο κυρίως της πανκ νεολαίας, που συνήθιζε να τα φοράει συνδυασμένα με skinny jeans και biker jackets. Στα 90s ήταν επίσης αναπόσπαστο κομμάτι της γκαρνταρόμπας των εφήβων, με τη διαφορά όμως ότι ως trend είχαν καταστεί πια πολύ πιο mainstream, χάνοντας έτσι εν μέρει τον «επαναστατικό» χαρακτήρα της ιδεολογίας που τα καθιέρωσε. Για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου όπως προαναφέρθηκε, επανήλθαν στην επιφάνεια χάρη στην προτίμηση που τους δείχνουν δημόσια πρόσωπα όπως η Agyness Deyn, η Alice Dellal, η Daisy Lowe (επίσης μοντέλα), ακόμα και η κόρη της Μαντόνα, Lourdes.
«Τα τελευταία 50 χρόνια, τα Dr.Martens έχουν φορεθεί στη δουλειά και στο σχολείο, από πανκς αλλά και αστυνομικούς, από σκίνχεντς αλλά και ακτιβιστές», λέει η επιμελήτρια του Northampton Museum and Art Gallery, Josephine Hickin, και συνεχίζει: «Εκπροσωπούν τόσο την μόδα όσο και την αντι-μόδα! Κανένα άλλο παπούτσι δεν είχε τόσο ευρεία συμβολή στη βρετανική κουλτούρα. Η ιστορία τους είναι συναρπαστική»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...