Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Η αποτρίχωση εντείνει τον κίνδυνο λοίμωξης του δέρματος


Μια ιδιαίτερα μεταδοτική ιογενής λοίμωξη του δέρματος μπορεί να προκληθεί από την αφαίρεση των τριχών γύρω από τα γεννητικά όργανα και το μπικίνι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Αρκεί η δερματική επαφή ή επαφή μέσω σεξουαλικής πράξης για να μεταδοθεί ο ιός.

Επιστήμονες από την Γαλλία και τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι μικροτραυματισμοί που προκαλούνται από το κερί και το ξύρισμα μπορεί να ευνοούν την εξάπλωση του ιού Molluscum contagiosum, ο οποίος προκαλεί ένα είδος δερματοπάθειας, την μολυσματική τέρμινθο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 30 πάσχοντες από μολυσματική τέρμινθο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οι οποίοι απευθύνθηκαν σε ιδιωτική δερματολογική κλινική στην Γαλλία, την περίοδο Ιανουάριος 2011-Μάρτιος 2012.

Οι 24 από τους ασθενείς ήταν άνδρες και οι 6 γυναίκες, ενώ η μέση ηλικία ήταν τα 29,5 χρόνια.

Οι εννέα στους δέκα είχαν αφαιρέσει τις τρίχες από την περιοχή των γεννητικών οργάνων, με το 70% να έχουν επιλέξει ως μέθοδο αφαίρεσης το ξύρισμα και οι υπόλοιποι την αποτρίχωση με κερί ή κάτι ανάλογο.

Σε τέσσερις ασθενείς, η δερματοπάθεια είχε εξαπλωθεί στην κοιλιά, ενώ σε μία στους μηρούς.

Μάλιστα, στο ένα τρίτο των περιπτώσεων συνυπήρχαν άλλα δερματολογικά προβλήματα, όπως η ανάπτυξη τριχών προς τα μέσα, τα κονδυλώματα και η θυλακίτιδα.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές ο ιός Molluscum contagiosum μπορεί να εξαπλωθεί σχετικά εύκολα και όταν κάποιος ξύνει τις βλάβες και μετά αγγίζει άλλο σημείο του δέρματός του, είναι πιθανό οι μικροτραυματισμοί της αποτρίχωσης να διευκολύνουν κατ’ ανάλογο τρόπο τη μετάδοση.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...