Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Λένα Κατσανίδου: "Δεν σχεδιάζω μόνο για τους λίγους"

Η Λένα στη χώρα των θαυμάτων! Η γνωστή σχεδιάστρια Λένα Κατσανίδου, που ξεκίνησε τις σπουδές της στη μόδα το 1991, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της στον χώρο. Σε συνέντευξή της στην «Espresso της Κυριακής» η... Δον Κιχώτης της μόδας που προτρέπει τους νέους να μην φοβούνται να ονειρεύονται, τονίζει ότι θέλει να ντύσει την Jennifer Lopez γιατί διαθέτει φυσική και όχι πλαστική ομορφιά. Σεμνή, δεν μπαίνει στη διαδικασία να κατονομάσει τις (πολλές) διάσημες πελάτισσές της. Επίσης υπογραμμίζει ότι δεν ντύνονται βαρετά οι πολιτικοί, απλώς σκέφτονται... βαρετά!

Η Λένα, η οποία το 1992 συμμετείχε σε παγκόσμιο διαγωνισμό νέων σχεδιαστών μόδας στο Παρίσι υπό την αιγίδα της UNESCO, από το 1993 έως το 1999 εργάστηκε ως σύμβουλος ενδυματολογίας στην τηλεόραση και σε περιοδικά. Από το 1999 έως σήμερα διατηρεί το δικό της ατελιέ και κατάστημα στο Κολωνάκι, λανσάροντας την προσωπική συλλογή της σε ρούχα και αξεσουάρ. Η σχεδίαση των κοστουμιών για την παράσταση «Dogville» στο Εθνικό Θέατρο την περίοδο 2004-2005 την έκανε να δει με περισσότερο αρτίστικη διάθεση τη μόδα. Η προσπάθειά της στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και έκτοτε συνεχίζει ακάθεκτη.

«Από παιδί ήθελα να ασχοληθώ με τη μόδα. Αμέσως μετά το σχολείο, στα δεκαοκτώ μου, σπούδασα fashion design. Από τότε, έχοντας πείρα στο styling, λανσάρω στον προσωπικό μου χώρο μια ολοκληρωμένη σειρά από ρούχα και αξεσουάρ» μας λέει. Στον χώρο της, που βρίσκεται επί της Λουκιανού στο Κολωνάκι, στήνει το δικό της πάρτι. «Χορό» κάνουν οι επώνυμες πελάτισσες, τις οποίες εκείνη θεωρεί φίλες της. «Εχω πολλές επώνυμες φίλες, τις οποίες ποτέ δεν αντιμετωπίζω ως πελάτισσες. Απλώς, όταν έχουν ανάγκη από κάποια ρούχα, βρισκόμαστε στο ατελιέ, πίνουμε καφέ και συζητάμε, τους προτείνω ρούχα και συνδυάζουμε διάφορα αξεσουάρ» υπογραμμίζει.

Γεγονός είναι πως η Λένα ποτέ δεν ανήκε στην κατηγορία των designers που διαφημίζουν τον εαυτό τους. Μένει μακριά από τις... τυμπανοκρουσίες και τις φανφάρες, και τα περνά -όπως φαίνεται- καλύτερα.

- Για την άνοιξη και το καλοκαίρι ποιες είναι οι προτάσεις σας;Εχω εμπνευστεί από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Ηταν από τις πιο κομψές του προηγούμενου αιώνα. Τα ρούχα μου έχουν τονισμένη μέση, έντονα φουρό και είναι κάτω από το γόνατο. Χαρακτηρίζονται από ζωηρά χρώματα, είναι εμπριμέ και έχουν μεγάλα μανίκια.

- Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο βολικό trend;Κάποια κομμάτια μου για το καλοκαίρι του 2010 έχουν αναφορά στο ασιατικό ethnic με πολλά χρώματα. Είναι φτιαγμένα με υφάσματα από φυσικές ύλες όπως μετάξι και βαμβάκι, συνδυασμένα με έντονα και μεγάλα αξεσουάρ.

- Ποια ξένη σταρ του Χόλιγουντ θα θέλατε να ντύσετε;Την JLo... Είναι το απόλυτο θηλυκό. Πρόκειται για μία γυναίκα γήινη και sexy, με έντονη προσωπικότητα. Είναι έμπνευση η αύρα της, δεν καμία έχει σχέση με την πλαστική, ψεύτικη ομορφιά που κυριαρχεί παντού.

-Εχετε σκεφτεί λόγω της οικονομικής κρίσης να χαμηλώσετε τις τιμές;Στο μαγαζί μου μπορεί κανείς να βρει ρούχα σε προσιτές τιμές... Δεν σχεδιάζω μόνο για τους λίγους, με ενδιαφέρει ο κόσμος που έρχεται σε εμένα να μη φοβηθεί να μπει, να δοκιμάσει και να ψωνίσει! Είναι μύθος αυτό που κυκλοφορεί για απρόσιτες τιμές στα ατελιέ των σχεδιαστών...

- Τελικά οι Ελληνίδες έχουν στιλ;
Οι Ελληνίδες που έχουν στιλ είναι μοναδικές! Τα τελευταία χρόνια ασχολούνται πολύ περισσότερο με την εμφάνισή τους και αυτό είναι μια καλή αρχή.

- Υπάρχουν καλοντυμένοι πολιτικοί ή απλώς όλοι είναι βαρετοί;Δεν υπάρχουν βαρετοί πολιτικοί στο ντύσιμο, αλλά στη σκέψη. Ζούμε σε μια χώρα, στην οποία η εξωτερική, συντηρητική εμφάνιση λανθασμένα καθορίζει μια εικόνα, όχι βαρετή, αλλά απλώς χωρίς καμία έκπληξη.


«Οι Ελληνες σχεδιαστές δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τους ξένους»

- Πώς κρίνετε τα πράγματα στην ελληνική μόδα;Οσον αφορά τους Ελληνες σχεδιαστές, η πορεία στη μόδα είναι εξελίξιμη και άκρως δημιουργική. Θεωρώ ότι τα πράγματα είναι θετικά. Υπάρχει ταλέντο!

- Σας ενοχλεί που οι Ελληνίδες πολλές φορές προτιμούν ξένους σχεδιαστές;Δεν με ενοχλεί καμία επιλογή στο styling, αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι Ελληνες σχεδιαστές δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τους ξένους.

- Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο σχεδιαστή;Θα τον συμβούλευα αυτό που λέω και στον εαυτό μου: να έχει τόλμη, να ακολουθεί τον ιδιαίτερο, χαρακτηριστικό δρόμο του και να μη φοβάται να ονειρεύεται.

ΣΑΣΑ ΣΤΑΜΑΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...