Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Η σωστή χρήση καλλυντικών το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι ο ήλιος και η ζέστη επηρεάζουν την επιδερμίδα και δημιουργούν μία μικρή αποδιοργάνωση, καθώς από την μια η ζέστη και η αυξημένη εφίδρωση οδηγούν σε... αύξηση της παραγωγής σμήγματος, τόσο στο πρόσωπο όσο και στα μαλλιά, και από την άλλη η υψηλή θερμοκρασία οδηγεί σε αύξηση της απώλειας νερού από την επιδερμίδα, με συνέπεια μια τραχιά και αφυδατωμένη επιδερμίδα.

Από την άλλη ο ήλιος οδηγεί σε βλάβες που μπορεί να είναι απλές όπως ερύθημα, μελάγχρωση, κηλίδες μελάγχρωσης και πιο πολύπλοκες και απώτερες, όπως χαλάρωση, ευρυαγγείες, υπερκερατώσεις δηλαδή φωτογήρανση και φωτοκαρκινογένεση.

΄Ετσι η φροντίδα για το καλοκαίρι έχει να κάνει κυρίως με τον σωστό καθαρισμό και ενυδάτωση της επιδερμίδας καθώς και με την αντιηλιακή προστασία.

Ετσι το πρωί πλένουμε το πρόσωπο χωρίς σαπούνι , μόνο με νερό και ψεκάζουμε στην συνέχεια το πρόσωπο με ιαματικό νερό θερμών πηγών ( eau thermale ) . Εφαρμόζουμε κρέμα ελαφρά ενυδατική ( με κεραμίδια και αντιοξειδωτικές ουσίες ) και μετά από λίγο αντιηλιακό με δείκτη 20-40 SPF σε μορφή λεπτόρευστης κρέμας ή emulsion για το μεικτό και λιπαρό δέρμα και σε μορφή κρεμαλοιφής για το ξηρό και γηρασμένο δέρμα. Το μακιγιάζ θα πρέπει να είναι ελαφρύ και σαν βάση να χρησιμοποιήσουμε ελαφρύ, υγρό makeup.

Το βράδυ ντεμακιγιάζ προσώπου με γαλάκτωμα για την αφυδατωμένη επιδερμίδα και προϊόν σε μορφή νερού για το μεικτό και λιπαρό δέρμα και στην συνέχεια πλύσιμο με σαπούνι με αμυγδαλέλαιο, γλυκερίνη ή και AHA, με χλιαρό νερό και χωρίς έντονες κινήσεις.Η κρέμα νύχτας θα πρέπει να είναι όχι ιδιαίτερα λιπαρή , ενώ στο φωτογηρασμένο δέρμα χρησιμοποιούμε κρέμα με κύριο συστατικό την τρετινοίνη.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στα προϊόντα μαυρίσματος χωρίς ήλιο και στα προιόντα κατά της κυτταρίτιδας.

Συγκεκριμένα τα προϊόντα autobrozant περιέχουν μια ουσία την διυδροξυακετόνη, η οποία είναι ένα σάκχαρο που ερχόμενο σε επαφή με το δέρμα αντιδρά με τα αμινοξέα του και το χρωματίζει τεχνητά. Το χρώμα που αποκτά κανείς με τα προϊόντα αυτά διαρκεί 5-6 ημέρες και φεύγει από το δέρμα με έντονο πλύσιμο, ενώ δεν προσφέρει καμία ασφάλεια όσον αφορά την δημιουργία ερυθήματος ή την πρόληψη της φωτογήρανσης.

Όσοναφορά την κυτταρίτιδα αυτή είναι πιο εμφανής και ενοχλητική τους καλοκαιρινούς μήνες και οφείλεται στην αποθήκευση λίπους από τα λιποκύτταρα που αυξάνουν σε όγκο στους μηρούς, γλουτούς και κοιλιά. Πέρα από την σωστή διατροφή ( που πρέπει να είναι φτωχή σε λίπη και υδατάνθρακες και πλούσια σε πρωτεΐνες ),και την σωματική άσκηση, απαραίτητη είναι και η χρήση ειδικών αντικυτταριδικών προϊόντων , που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται 2 φορές την ημέρα.

Τα προϊόντα αυτά περιέχουν καφεΐνη, θεοφυλλίνη, φύκια, γκίνκο μπιλόμπα, πράσινο τσάι, σαλικυλικό οξύ, α-υδροξυοξέα.

Σκοπός των αντικυτταριδικών προϊόντων είναι ο περιορισμός του λίπους, η μείωση του οιδήματος, η απολέπιση του δέρματος και η βελτίωση της ποιότητας του δέρματος. Θα πρέπει να τονίσουμε πως πολλές φορές τα προϊόντα αυτά προκαλούν δερματίτιδα, με κύριο χαρακτηριστικό τον ερεθισμό του δέρματος ( κοκκινίλα, φαγούρα ).
medicalnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...